Memento Mori

24 epizod Akt X z let 1996-1997

Moderátor: Luki

Re: Memento Mori

Odeslatod petrazelva v 26 kvě 2008 18:20

Sice vypadala přátelsky, ale zase Chrice chápu. Fakt by to asi pak ve FTF už nebylo ono.

Jinak Memento Mori je výborná epka. Už při tom úvodním voiceoveru Scully mám vždycky slzy v očích.. a i ty její záznamy v deníku, no prostě mazec.
Don't give up!
petrazelva

Odeslatod XGirl v 28 kvě 2008 11:51

Mně se líbil ten nápad, že Scully píše deník Mulderovi, že se s ním o ty pocity chce podělit, ale přitom mu to nedokáže říct do očí. Je to takové hrozně lidské...
Obrázek
XGirl

Odeslatod kimberly v 07 čer 2008 10:08

XGirl píše:Mně se líbil ten nápad, že Scully píše deník Mulderovi, že se s ním o ty pocity chce podělit, ale přitom mu to nedokáže říct do očí. Je to takové hrozně lidské...

Veľmi dobrý nápad a veľmi sa hodiaci do celkovej situácie, páčilo sa mi aj to, že Mulder ten denní potom nakoniec našiel.
kimberly

Odeslatod nabaa v 07 čer 2008 13:57

Pokaždé, když vidím tu úvodní scénu,tak se mi vybaví video z YouTube a nádherná písnička This woman´s work od Kate Bush, což mi vžene slzy do očí už na začátku, zbytek dílu se jen snažím udržet...a na konci se rozbrečím štěstím,že to Scullyová nevzdává. A naprosto souhlasím s XGirl v tom,že ten deník je snad ještě lidštější než kdyby mu to řekla do očí. Posiluje to to, že spousta lidí prostě při nejlepší vůli není schopná ty nejhlubší pocity/myšlenky sdělit ústně. Dokázala bych si představit, že bych se pustila do psaní povídky, ve které by Scullyové léčba neuspěla, ona by zemřela a Mulder by ten deník našel až posléze. To by byl superangst, jediné oko by nezůstalo suché.
But what if we could stop,pause to take stock of each precious moment before it passes? Might we then see the endless forks in the road that have shaped a life? And,seeing those choices,choose another path?
nabaa

Odeslatod peta111 v 07 čer 2008 21:41

Myslím, že Scully píše deník, tak to naprosto odpovídá její povaze - v osobních otázkách je uzavřená a psaním se to pokouší sdělit. A právě tato cesta je ideální, protože vlastně si vzájemně toho moc neřeknou (podstatného) ;) . V dalších sériích se to už trochu mění (viz Amor Fati).
peta111

Odeslatod KayTee v 14 čer 2008 11:58

Pro mě je úvod této epizody nejlepší ze všech vůbec. Už jako puberťačka, když jsem to viděla poprvé, jsem si to pořád dokola pouštěla na VHS a od slova do slova zapisovala do svého jednoho sešítku, který mám dodnes. A vždycky, když si to čtu, běhá mi mráz po zádech, protože je to tak skutečné.. tak hrozně dojemné a lidské...
* * * A dream is an answer to a question we haven't learned how to ask * * *
KayTee

Odeslatod Utero v 20 čer 2008 02:23

Nejlepsi epizoda ctvrte serie a pro me mozna nejlepsi vubec. Ma neoblibenejsi postava v tom nejvetsim ohrozeni :shock: Cena Emmy za vykon Gillian naprosto zaslouzena. Kdyby se vyhlasovala epizoda s nejlepsim uvodem, myslim, ze Momento Mori by to mela jisty. Takhle silne zadna jina epizoda nezacina. Doufam, ze si v budoucnu Mulder ten denik precetl cely, ale aspon, ze si precetl kousek. Moc me mrzi, ze byla vystrihnuta ta scena s polibkem, ale neda se nic delat. :( Nevim co dal rict, proste jedna z nejlepsich epizod serialu.

ObrázekObrázekObrázekObrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázek
Naposledy upravil Utero dne 26 čer 2008 01:11, celkově upraveno 2
Obrázek
If I don't believe in Jesus, how can I believe the Pope. If I don't believe in heroin, how can I believe in dope. If there's nothing but survival, how can I believe in sin.
Utero

Odeslatod XGirl v 21 čer 2008 18:24

Taky jsem si ten úvodní monolog i ty všechny ostatní nahrála na audio a pouštěla pořád dokola...BTW všimli jste si, že když Scullyovou vidíme psát si deník, tak zápisky vždycky adresuje Mulderovi? V Sixth extincion je tomu zrovna tak, v myšlenkách v Trust no1 se k Mulderovi také opakovaně vrací. Vážně to asi dost symbolizuje jejich vztah, kdy jeden druhého miluje, ale ze strachu se bojí ty city vyjádřit osobně. :cry:
Obrázek
XGirl

Odeslatod KayTee v 24 čer 2008 20:20

XGirl píše:Taky jsem si ten úvodní monolog i ty všechny ostatní nahrála na audio a pouštěla pořád dokola...BTW všimli jste si, že když Scullyovou vidíme psát si deník, tak zápisky vždycky adresuje Mulderovi? V Sixth extincion je tomu zrovna tak, v myšlenkách v Trust no1 se k Mulderovi také opakovaně vrací. Vážně to asi dost symbolizuje jejich vztah, kdy jeden druhého miluje, ale ze strachu se bojí ty city vyjádřit osobně. :cry:

Ano, a právě tohle dělá ty postavy tak lidskými...skutečnými...až máme pocit, že je známe jako opravdové lidi a ne jenom jako vymyšlené osoby.
* * * A dream is an answer to a question we haven't learned how to ask * * *
KayTee

Odeslatod Milius v 09 črc 2008 22:58

Je to jedna z nejnádhernějších epizod,jemná a opravdová.Moc se mi líbí ty monology Scullyové a více než kdy jindy se do ní umím vcítit.např.jak mluví s uraženou a vyděšenou matkou,jíž hned neřekla o namoci.Gillian se mi nejvíce líbí právě v této epizodě.Akorát Mulder by mohl ze sebe vymáčknout něco moudřejšího :)
Who are you?
A Number.
Your name?
Gone. Blown away. Into the sky.
Look up there.The sky is black. Black with names.
Milius

Odeslatod XGirl v 11 črc 2008 11:02

To mi náhodou přijde hodně lidské, že ze sebe nic moudrého nedostal. Co měl říct, když žena kterou miluje je postavená před to, že prostě umře, že není lék. ( a chlácholivé řeči o tom, že "to bude v pořádku" nemají smysl, protože je lékařka). A ponořit se do smutku a psychicky se z toho složit taky nemůže, protože ví, že by jí spíš měl být oporou. To je pak těžké cokoli říkat :cry:
Obrázek
XGirl

Odeslatod yscully v 11 črc 2008 14:08

XGirl píše:To mi náhodou přijde hodně lidské, že ze sebe nic moudrého nedostal. Co měl říct, když žena kterou miluje je postavená před to, že prostě umře, že není lék. ( a chlácholivé řeči o tom, že "to bude v pořádku" nemají smysl, protože je lékařka). A ponořit se do smutku a psychicky se z toho složit taky nemůže, protože ví, že by jí spíš měl být oporou. To je pak těžké cokoli říkat :cry:

Tak jsem si prošla scénář, vzpomínám, co se tam dělo... Která z Mulderových hlášek vám přijde jako "neinteligentní"? Vůbec nejsu schopná pobrat, o čem je řeč :(
yscully

Odeslatod Milius v 11 črc 2008 18:28

:roll: Ale jo,jasně,je to lidské a Mulder nic hloupého neřekne!Spíš jsem myslel,že mluvil málo.Žádná vzletná slůvka nepomůžou,ale mohl projevit více hlasité podpory,něco,co od něj Dana dříve neslyšela-např.říct,že chápe,že ona nemoc bere hlavně jako svůj osobní boj a úkol,ne nějaké pátrání po zradě.To,že se o něj snaží on je přirozené,ale ve chvíli kdy jsou spolu,by mohl přestat mlčet a osobně vyznat SVÉ smýšlení,ne Miluji Tě ani nic podobného,ale pro jednou dát najevo,že se v této chvíli zastavil na místě a je s ní.To je oč mi jde,jinak ho chápu a vím,že to prožívá a ani by mě nenapadlo ho nějak peskovat-ale občas mi prostě vadí jeho paranoia,i když je většinou namířená správným směrem.Hold mám Scullyovou nějak radši no!
Who are you?
A Number.
Your name?
Gone. Blown away. Into the sky.
Look up there.The sky is black. Black with names.
Milius

Odeslatod XGirl v 12 črc 2008 19:45

Já vím, co myslíš, ale mě se to právě líbilo takhle, třeba mám strašně ráda scénu, kdy se Scullyovou zatýkají Kurta Crawforda, jí začne téct krev, Mulder ji na to upozorn a ona na něj vyjede dost ostře něco jako "Stop looking at me" a on se zatváří tak nešťastně :cry: Kdyby tam byla vzletná slova a podpora a otevřeně řečené všechno to, co museli oba cítit, tak by se z toho mohl lehce stát kýč...
Obrázek
XGirl

Odeslatod nabaa v 12 črc 2008 22:53

Vidím to podobně jako XGirl. Taky se mi na Memento Mori líbí právě to nevyslovené. Jsou situace, kde slova, jakkoliv inteligentní, či dobře míněná, nejsou vlastně potřeba, protože nic nezmůžou a spíš můžou věci ještě pokazit. Mulder i Scullyová si toho byli dobře vědomi, proto Mulder mlčel a Scullyová psala deník. A my jsme všichni viděli, že si rozumí i beze slov. A to na tom bylo vůbec nejsilnější.
But what if we could stop,pause to take stock of each precious moment before it passes? Might we then see the endless forks in the road that have shaped a life? And,seeing those choices,choose another path?
nabaa

Odeslatod detillo v 04 srp 2008 21:05

U mě vede Memnto Mori ze všech epizod na celý čáře, nemá chybu a mohla bych na ni koukat furt dokola 8-) a dokola 8-) Líbí se mivůbec tahle "fáze" akt x ,kde už se M a S milujou a přitom k tomu vůbec nepotřebujou sex 8-) a vlastně ani kdovíjak vzletný slůvka lásky 8-) (Stačí "Mulder, I feel you close though I know you´re now trespassing your own way...") To myslím o jejich vztahu vypovídá hodně a tenhle seriál to dělá tím, čím je...
On behalf of the International Jewish Conspiracy, I've got to inform you that we're almost out of gas
detillo

Odeslatod XGirl v 05 srp 2008 07:59

detillo píše: Líbí se mivůbec tahle "fáze" akt x ,kde už se M a S milujou a přitom k tomu vůbec nepotřebujou sex 8-) a vlastně ani kdovíjak vzletný slůvka lásky 8-)

Tohle je myslím přesně řečeno! Taky tuhle fázi jejich vztahu zbožňuju, vůbec celá čtvrtá série ovlivněná nemocí Scullyové je hodně emocionální.

BTW v nějakém dokumentu, který kdysi dávali řekl Chris Carter něco ve smyslu "Scullyová miluje Muldera a Mulder miluje ji. Je to nádherná láska, pouze nejde o lásku sexuální, ale tělesnou". Nevím, jak je to v originále, ještě jsem si tenhle dokumet nepustila, ale nějak podobně to v češtině znělo :oops: :D
Obrázek
XGirl

Odeslatod detillo v 05 srp 2008 08:17

Xgirl: Nějak nechápu rozdíl mezi "sexuální " a "tělesnou" láskou,nemáš na to, odkaz, poslechla bych si to.
On behalf of the International Jewish Conspiracy, I've got to inform you that we're almost out of gas
detillo

Odeslatod XGirl v 05 srp 2008 08:41

Odkaz nemám, ten dokument by měl být v bonusech na DVD, tuším že ke čtvrté nebo páté sérii. Ještě jsem neměla čas si to pustit, takhle to tenkrát bylo v češtině:-)
Obrázek
XGirl

Odeslatod yscully v 05 srp 2008 09:06

:cry: Fňuk, mně přeskakuje DVD zrovna ve scéně, kdy na konci Scully sděluje Mulderovi, že nechtěla, aby četl deník a že se vrací do práce... Bůůů :( Myslíte, že má smysl to u Bontonlandu zkusit reklamovat nebo mám v háji jeden z nejkrásnějších dílů? Kdyby to bylo v D.P.O., tak to neřeším, ale tady mně to fakt trhá žíly :cry: :cry: A to DVD ani nepokládám na stůl, vždycky hezky jenom do krabičky, opatrně a zásadně po jednom...
yscully

PředchozíDalší

Zpět na 4. série