rating a kategorie povídek

Povídky, týkající se Akt X, vztahu Muldera a Scullyové či čehokoliv, co se nějak dotýká tématu seriálu. Napsali jste něco? Pochlubte se!

Moderátor: luca

rating a kategorie povídek

Odeslatod XGirl v 22 dub 2008 10:36

Napadlo mě, že by možná pro čtenáře začátečníky bylo dobré udělat trochu přehled ve všech těch zkratkách ,co se objevují a tak nějak ten systém hodnocení povídek osvětlit. Vycházím ze serveru Gossamer, ale tyto zkratky jsou uznávané vesměs pro všechny internetové povídky, nejen XF.

Co je rating?

Rating je hodnocení "přístupnosti" povídky, v podstatě určuje míru násilných scén, neslušných slov, nebo sexuálního obsahu a tím i částečně věková omezení pro čtenáře (děti by neměly číst povídky s popisovaným brutálním násilím, například). Běžně se setkáváme s tímto rozdělením:

G - Povídka je pro všechny, včetně dětí.
PG - V povídce se objeví jen pár sprostých slov, trochu náznaků násilí nebo sexuálního obsahu (např. někdo dá někomu facku, nebo se dvě postavy políbí)
R - Povídka obsahuje už násilí nebo sex v relativně popisné formě, zápletka je často nevhodná pro děti (brutální rvačky, vražda, popisný sex ovšem bez detailních popisů)
NC17 - v podstatě "mládeži nepřístupno". V obsahu jsou detailně popisné násilné nebo sexuální scény, často i za hranicí pornografie, vyjímkou nejsou např. sexuálně motivované vraždy a velmi brutální násilí. Ne všechny povídky jsou takové, k ohodnocení NC17 stačí něžná, přesto popisná sexuální scéna. Mohou obsahovat zápletky nepříjemné i dospělým.

Co jsou kategorie?

Kategorie přesněji vymezují obsah a typ, nebo chcete-li styl povídky. Máme jich několik, pro svět XFiles jsou typické tyto:

V - (vignette). Krátká povídka, zpravidla má charakter introspekce do nějaké postavy. Nemusí mít žádnou zápletku nebo děj. Může tam být i konverzace, ale pravidlem to nebývá.
S - (story). Příběh. Delší povídka, obsahuje nějakou zápletku a většinou se dočkáme i vývoje postav v ní. Patří sem jak povídky romatické, tak o přátelství, i čistá erotika.
X - (X-file). Povídka, která by při troše snahy mohla být přímo v seriálu. Hlavní je v ní zápletka, nějaký případ, který agenti řeší, nebo odkaz na dořešení případů z epizod. Další variantou jsou povídky, zabývající se mytologií seriálu.
T - (adventure). Většinou také action/adventure. Povídky dobrodružného charakteru, které byste normálně na obrazovce těžko uviděli. Zařadila bych sem ale třeba i knihu Kůže od Bena Mezricha, inspirovanou Akty X. Zpravidla se odehrává v exotických kulisách a obsahuje napínavou a akční zápletku.
C - (crossover) Povídka, ve které se střetnou Akta X s jiným seriálem (knihou, filmem, počítačovou hrou...) POstavy můžou spolupracovat, jít proti sobě, nebo se použije jen prostředí jako kulisa.

O subkategoriích

Svět Akt X má své určité subkategorie, specifické právě pro něj. Ty odkazují na to, jaký vztah mezi postavami se v povídce dá čekat, nebo na hlavní "téma", o které půjde. Je jich velké množství, jejich užívání je relativně volné a dají se různě kombinovat (jedna povídka může spadat téměř do všech) přesto se vyplatí o těch hlavních mít trochu přehled.

Unresolved sexual tension (UST) - postavy mezi sebou mají sexuální napětí, to ale zůstane "nevyřešeno"
Romance (R) - jeden nebo víc postav mají spolu vztah. O které postavy se jedná by mělo být uvedeno (např Mulder/Scully romance, Krycek/Marita romance...) Spadá sem i většina čistě erotických povídek.
Humor (H) - netřeba vysvětlovat. Příběh je odlehčený, humorný.
Angst (A) - úzkost, strach. Jedna nebo více postav z příběhu čelí strachu a obavám, nebo jakékoli formě utrpení. Spadají sem i povídky introspektivní (většinou), nebo romance, pokud si postavy nejsou vztahem jisté a v povídce jde o něj. Která postava bude úzkost prožívat je zpravidla uvedeno (Mulder angst, Scully angst).
Point of view (POV) - povídka je vyprávěna z pohledu určité postavy. Nemusí být tedy nutně v první osobě! Často je to např. chybějící scéna a jaký na ni má dotyčná postava názor nebo postoj k ní.
Mulder torture (MT) - odrůda angst povídek. Některým autorům (autorkám) učarovalo nekonečné utrpení Muldera, takže ho rozvíjejí v povídkách. Ve většině případů je to utrpení fyzické (někdo ho nějak poraní) kombinované z duševním. Ratingy těchto povídek se různí.
Hurt/comfort (H/C) - povídky, kdy je jedna postava "zraněná" a druhá ji utěšuje. Buď si svým jednáním navzájem ublíží, a nebo jde skutečně o ošetřování a léčení (vzhledem k tomu že je Scully doktorka, tak je tohle ve světě XF častější vatianta)
Character death - hlavní postava zemře
Alternative universe - JIný svět. Povídka se odehrává v "jiném světě", kde nejsou respektována pravidla a základy seriálu Akt X (např. agenti se po prvních dvou epizodách vezmou a žijí jako manželé)
Slash - homosexuálně laděné povídky, kde jsou spolu v páru např Skinner/Krycek, nebo Mulder/Krycek.
Smut - čistě sex. Bez zápletky.
Spoiler - odkaz k některé epizodě. POužívá se i zkratka Post-ep.


Tak, doufám, že jsem aspoň trochu osvětlila pár základů a nováčkům se bude na gossameru lépe orientovat ;)
Obrázek
Uživatelský avatar
XGirl
 
Příspěvky: 616
Registrován: 13 dub 2008 18:23
Bydliště: Česká Třebová

Re: rating a kategorie povídek

Odeslatod peta111 v 22 dub 2008 10:56

Díky za vysvětlení, některé věci jsem nevěděla. :D
Uživatelský avatar
peta111
 
Příspěvky: 246
Registrován: 13 dub 2008 14:17
Bydliště: Ostrava

Re: rating a kategorie povídek

Odeslatod KayTee v 22 dub 2008 11:52

XGirl - tak to je dokonalé... vřelé díky ;)
* * * A dream is an answer to a question we haven't learned how to ask * * *
Uživatelský avatar
KayTee
 
Příspěvky: 892
Registrován: 13 dub 2008 00:35
Bydliště: Far..far..away

Re: rating a kategorie povídek

Odeslatod Arte v 29 dub 2008 19:08

Tos psala ty? Nj, že se ptám... Super! :D
Obrázek
Uživatelský avatar
Arte
 
Příspěvky: 154
Registrován: 13 dub 2008 14:30
Bydliště: Ostrava jede! :D

Re: rating a kategorie povídek

Odeslatod XGirl v 30 dub 2008 12:19

Jo jo, psala jsem to já - názvy kategorií a podbně jsem opsala z Gossameru, něco ještě přidala ze zkušeností a ty popisky a vysvětlení vymyslela. Ono těch kategorií a zkratek je fakt hodně, já jsem v tom kdysi měla taky hroznej binec, třeba jsem dlouho nevěděla, co je to UST nebo MT, až pak jsem si to nastudovala :) Líp se pak vybírá, když člověk ví, na jakej žánr má zrovna chuť.
Obrázek
Uživatelský avatar
XGirl
 
Příspěvky: 616
Registrován: 13 dub 2008 18:23
Bydliště: Česká Třebová

Re: rating a kategorie povídek

Odeslatod yscully v 04 led 2009 04:32

Přidávám "slovníček" ratingu pro převod např. z FanFiction, ať vím, kde to hledat ;)
K = G
K+ = PG
T = PG-13
M = R
MA = NC17
Uživatelský avatar
yscully
 
Příspěvky: 282
Registrován: 01 kvě 2008 10:17
Bydliště: Brno


Zpět na Povídky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

cron