Napřed jsem si říkala, že se musím na všechno znovu podívat, protože ty první série jsem viděla v podstatě před skoro deseti lety. Ale nějak nestíhám, a tak to nastřílím tak, jak to cítím a pamatuju si to teď. Kdybych si všechno znovu prošla, třeba by to dopadlo jinak...
Řadím od nejlepšího k nejhoršímu-devítku jsem ještě neviděla
1. místo: 6
2. místo: 1
3. místo: 2
4. místo: 5
5. místo: 4
6. místo: 3
7. místo: 7
8. místo: 8
Šestka to u mě vyhrála dost bezkonkurenčně. Ze spousty stran jsem slyšela, že už to nejsou ta pravá Akta X. Ale možná právě proto, že šestka je jako celek trošku jiná, tak je pro mě barvitější než ty předchozí a opravdu bych v ní asi nenašla díl, který by se mi nelíbil. Naopak obsahuje velkou koncentraci dílů, které prostě zbožňuju.
Jednička musí být druhá už proto, že v ní lze nalézt mou nejoblíbenější epku. Navíc série, která u mě vytvořila závislost na seriálu, musí být hodně vysoko
.
Trojka je tak nízko (přestože bych v ní našla hodně skvostů) proto, že mě v ní až neskutečně nudila mytologie. Nevím proč, ale pamatuju si, že jsem docela protáčela panenky, když jsem zjistila, že se budu muset dívat na další konspirace. A taky na to, že Mulder opět "vše" uvidí a Scully zase o fous ne.........................
No co týče sedmičky a osmičky, tak jsem dost váhala, která je pro mě horší. Nakonec to vyhrála osmička proto, že mě postupem času leze krkem čím dál víc. A to ne konkrétně nějaký její díl (snad kromě Existence, tu opravdu nemusím), ale nesnáším tu sérii jako celek. Když se na ty díly dívám samostatně, tak mi vlastně ani nic nevadí a ve většině si najdu i nějaká oblíbená místa. Ale prostě v první půlce série mi hrozně chyběl Mulder a jeho humor. Vím, že spousta lidí říká, že děj je důležitější než postavy. Ale pro mě jsou oba aspekty stejně důležité.
Když trošku odbočím od Akt X, tak vzniklo spousta seriálů, které jsou si navzájem svými myšlenkami a zpracováním hodně podobné. V čem se liší a co rozlišuje jejich oblíbenost, to je charakter a vzájemná interakce postav.
A v Aktech je ta interakce prostě dokonalá.
No, nicméně ještě větší šok pro mě bylo to, že když se Mulder vrátil, tak mě začal neskutečně štvát a přebýval mi tam. Asi bych si měla vybrat
. Navíc , i když jsem shipper jako poleno, tak těhotenství Scully považuju za největší omyl tvůrců seriálu. Nevím, ale jednoduše mi to nesedí. Kdyby ale akta skončily po Requiem a tvůrci by fanoušky nechali v šoku, co to má vlastně znamenat, tak by to pro mě byl skvělý recesistický konec. Ale nevím jestli by si to takhle přebrali všichni faanoušci. Asi ne
K sedmičce toho asi nemusím moc dodávat. Je to jediná série, kde jsem byla schopná některé díly přepnout v polovině a vůbec toho nelitovat. Nezáchranily to ani kupodivu většinou vkusně natočené shipperské scény. Kdyby nebylo Hollywood A.D., Requiem a možná i All things, tak si to možná rozmyslím,a hodím sedmičku až na poslední místo.